Uitslag certificaat zwemmen 12 oktober 2014

De zwemmers van de zomercursus Zwemmend Redden toonden zaterdag 11 oktober dat ze heel behendig waren met hulp- en reddingsmiddelen en een goede reddingsactie goed konden uitvoeren.

Junior Redders
Voor de Junior Redders stond de reddingsklos op het programma. De afstand waar de reddingsklos in het water kwam, werd gemeten. De bedoeling is dat de zwemmer elke keer verder gooit dan het jaar daarvoor.
Daarna was het touw gooien aan de beurt. Met een gewoon huis-, tuin- en keukentouw kun je namelijk ook heel goed iemand uit het water halen. Met een touw gooien is lastiger dan met een reddingsklos.
Om te oefenen hoe een gezonken drenkeling van de bodem naar boven te halen, gebruiken we een reddingspop die op de bodem van het bad ligt. Per zwemmer wordt bekeken van hoe diep ze de pop naar boven kunnen halen: 1 meter; 1,40 meter; of al 2 meter.
De Junior Redders redden verder een drenkeling met een flexibeam. Bij deze opdracht ging het erom hoe snel de redder de drenkeling naar de kant kon brengen.
Ook het vervoeren van een drenkeling in de kopgreep ging op snelheid. Een hele baan werd afgelegd.
Bij de laatste opdracht lieten de Junior Redders ons horen dat ze precies welke belangrijke vragen je aan een drenkeling stelt. De Junior Redders 1 en 2 konden maximaal 4 punten halen voor deze opdracht. De Junior Redders 3 en 4 moesten ook laten zien dat zij de antwoorden door konden geven aan de alarmcentrale. Zij konden maximaal 8 punten verdienen bij deze opdracht.

Zwemmend Redders en Life Savers
Voor de Zwemmend Redders en Life Savers sotonden de reddingsklos en het werpzakje op het programma. Sommige kandidaten gooiden maar liefst 11 meter. Ook voor hen stonden er onderdelen op snelheid op het programma. Zo moesten ze zo snel mogelijk een drenkeling naar de kant halen van met een rescue tube. Deze keer dus zonder uit te vragen wat er aan de hand was maar direct laten zien dat je super snel een drenkeling kunt helpen. De zwemmend redders deden dit over 12,5 meter, de life savers over 25 meter.
Ook toonden ze dat ze heel behendig een reddingspop naar de overkant van het zwembad konden vervoeren. De reddingspop zat halfvol met water en was dus behoorlijk zwaar.
Een laatste onderdeel op snelheid was het aangelijnd naar een drenkeling zwemmen. De redder heeft dan een reddingstuigje aan met een stevig touw eraan. Een 2e redder staat op de kant met het uiteinde van het touw. Zodra de 1e redder bij de drenkeling is en deze in een vervoersgreep heeft vastgepakt, zorgt de 2e redder ervoor dat beiden snel binnengehaald worden. Een echte krachtsinspanning.
Als je een goede reddingsactie wil uitvoeren, hoort daar ook de alarmering naar 112 bij. Terwijl een kandidaat een redding uitvoerde, luisterde een ander heel goed naar wat er gezegd en gevraagd werd. Zodra deze laatste voldoende informatie had, ging hij daar melding van maken bij een van de juryleden. Maximaal 6 punten konden ze hiermee verdienen.
Het is heel veilig om een redding vanaf de kant uit te voeren. Soms lukt dat niet en moet de redder te water. Voor de eigen veiligheid van de redder is het defensief benaderen ingevoerd. De bedoeling daarvan is dat de redder niet vastgepakt kan worden door de drenkeling Dat wilden we graag zien bij de kandidaten. Bij deze opdracht konden ze 5 punten scoren.

De kandidaten deden allemaal enorm hun best en al met al was het een super leuk en gezellig evenement. Hiermee werd het seizoen Zwemmend Redden afgesloten. Vanaf eind maart 2015 gaat de volgende zomercursus weer van start.

Tot volgend jaar allemaal!

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'